MUSLIMAH KECIL DISINI

Thursday, 16 January 2014

tudung bawal satin bidang 60



assalamualaikum semua. hari jumaat yang indah lagi murni (cuti katakan).

kami dari sipenutuphawa dengan gembira mngkhabarkan para pembaca blog yang tak berapa nak famous ni kami mengeluarkan satu produk sendiri . iaitu tudung bawal satin bidang 60 dan 45 
atau lebih dipendekkan namanya "SATIN6045" mudah sikit nak nyebutnya . 

bagi muslimah yang asyik pakai tudung labuh yang patern nya satu je .. apa kata kita alihkan dengan penggunaan bawal satin. ianya banyak manfaat . 

1) tidak perlu digosok jika tidak kedut . kerana tudung satin ini tidak mudah kedut .
2) menjimatkan kos elektrik apabila tidak perlu digosok
3)mudah dibentuk 
4)mudah digayakan
5) tudung tidak mudah terbang kesana sini kerana ianya berat sedikit jika labuh,
6)harganya murah sangaaatttttttttttttttttttttt!!!
      -SATIN BIDANG 45 HANYALAH BERHARGA RM17.00 + RM6(KOS PENGHANTARAN)
     -SATIN BIDANG 60 HANYALAH BERHARGA RM25+RM6(KOS PENGHANTARAN)

SATIN BIDANG 45

SATIN BIDANG 60                                                                                          








ANDA BERMINAT? 
BOLEH HUBUNGI KAMI DI WECHAT RAMLAHRAM95/AFINAANUAR
ATAU BOLEH MESEJ/WHATSAAP DI NOMBOR 0175131638/0175686479

Saturday, 11 January 2014

NASIHATLAH JANGAN MARAH .

Daripada Abu Ruqaiyyah   Tamim ibn Aus al-Daarie r.a. bahawa Nabi SAW telah bersabda: “Agama itu   adalah nasihat.” Kami berkata: “Untuk siapa?” Baginda bersabda: “Untuk   Allah, untuk kitabNya, untuk RasulNya, untuk para lmam kaum muslimin dan   untuk umat lslam seluruhnya.”

  Hadis riwayat al-lmam Muslim.

(halaqah.net)

ASSALAMUALAIKUM . 

saya mulakan dengan potongan hadis. islam juga sudah nyatakan bahawa agama itu NASIHAT bukan marah/menengking?

malah jika mahu memberikan nasihat guna lah perkataan yang baik dan lembut . jika kita mempunyai adab makan adab minum adab tidur . jangan terkejut bahawa nasihat juga mempunyai adab . adab ini ialah langkah langkah untuk menjayakan proses nasihat ke atas individu orang lain (aisey dah rupa pakar kaunseling) -.-


ADAB ADAB DALAM MEMBERI NASIHAT.


1.MEMPERBAIKI NIAT SEBELUM MENASIHATI INSAN LAIN .

 - Dalam erti kata lain . kita kena lah betulkan niat kita tu untuk menasihati saudara/saudari  berlandaskan untuk memperbaiki bukan untuk keji atau marah . jika kita mengeluarkan nasihat namun berunsurkan marah . habislah kecil hati . dia pon manusia biasa y sama macam kita :) 

2.MENJAGA UKHUWAH/PERTALIAN SEMASA MEMBERI NASIHAT 

-Iaitu  menasihati bukan di khalayak umum . ya itu mencalarkan maruah mereka . mesti mereka rasa malu . Sebahagian ulama berkata, “Barangsiapa yang menasihati   seseorang dan hanya ada mereka berdua, maka itulah nasihat yang   sebenarnya. Barangsiapa yang menasihati saudaranya di depan banyak   orang, maka yang demikian itu mencela dan mencelakan orang yang  dinasihati (halaqah.net)

sebaiknya kita dengan dia je yang tahu yang kita nasihatkan dia . contoh ? pelbagai teknologi private message dah ada . kan senang ? inbox je dia terus tak payah nak hantar kat wall facebook dia , timeline twitter dia , tag gamba dekat insta dia . mesti dia rasa jatuh sangat . sepatutunya yang menasihat harus memberi semangat bukan menjatuhkan lagi semangat saudara/saudari itu :)


3. PERKATAAN YANG BAIK ,

    -pergunalah bahasa yang lembut dan tidak kasar . even suara kau macam .......... haaa faham sendiri lah. kalau cakap dengan lembut tak pengsan pon malah y mendengar nasihat tu sedikit sebanyak terbuka hati dia kan elok. kadang kadang kita terlampau marah sampai contohnya tengok gambar seksi dia . geram yang teramat kenapa seorang muslim tidak menutup aurah... nah disini kamu pun teruji . 

kamu ingin menasihati dia namun hati kamu dalam keadaan marah . AWAS! JANGAN SESEKALI KAMU MENEKAN PAPAN KEKUNCI QWERTYUIOP KAMU UNTUK MENASIHATI DIA DALAM KEADAAN MARAH   .  tak pasal pasal karang kamu cerca , keji dia itu bukan nasihat itu dah mengikut hawa nafsu sendiri. tenanglah . ambil wudhuk dulu , minum air dulu , duduk lah dulu , baring lah dulu . sampai api amarah syaitan yang direjam dah keluar .. 


haaaaa boleh lah menyusun ayat yang manis untuk menasihati dia . mudahkan ? :)



pst : ada banyak lagi adab untuk menasihat . boleh lah pergi ke link ni .
                      http://halaqah.net/v10/index.php?topic=12955.0