MUSLIMAH KECIL DISINI

Saturday, 28 June 2014

SIPENUTUPHAWA COLLECTION RAMADHAN

  assalamualaikum , esok bermulalah kita semua menjalani ibadah puasa selama sebulan . moga moga kita semua dapat buat yang terbaik . amin ya ALLAH.


   apabila #spharmy buat tinjauan atas minat minat muslimah kita sekarang ni dilihat kan budaya memakai bawal bercorak corak menjadi satu trending . Jadi kami pon berusaha mengeluarkan bawal yang sebegitu rupa dengan harga yang sangat sangat berpatutan dari mana mana kedai . insyaALLAH .


meh kak melah  belanja gambar bawal bercorak kome ! 





BAWAL BERCORAK AMEOBA
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00
..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR

BAWAL BERCORAK AMEOBA
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00

..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR

BAWAL BERCORAK BUNGA KECIL
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00

..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR

BAWAL BERCORAK ARMY
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00

..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR


BAWAL BERCORAK BUNGA VINTAGE
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00

..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR



BAWAL BERCORAK AMEOBA
RM11.00 TIDAK TERMASUK POSTAGE
POSTAGE RM6.00

..................................................................................................

JIKA BERMINAT BOLEH  : TEXT KAMI DI 017-5131638  / 0175686479
WECHAT KAMI DI RAMLAHRAM95  / AFINAANUAR
ADD KAMI DI FACEBOOK RAMLAHSAHARANI  / AFINA ANUAR


































Tuesday, 24 June 2014

hari sukan yang kali ke 48

wah dengar kali ke 48 .  really my school so that  old ?

selamat malam wahai pembaca . ada ke? #bunyi cengkerik 

pada 22 haribulan 6 yang lepas hari sukan telah dilaksanakan dengan sederhana . 
dan kami pon have fun lah walaupun mood waktu tu tak berapa nak ok .
kulit yang tak berapa nak putih ni pon dah mula menemui kulit yang hitam terdahulu .
dan sifat ku yang ganas telah kembali hadir ke dalam sanubari .
contoh ? tendang orang yang salah dalam kawad . oh ya . kawad apa ? semestinya kadet polis . walaupun keadaan kami begitu daif tapi kami cuba untuk memeriahkan acara sukan ini dengan nyanyian lagu rakyat kami yang begitu bersemangat . tahniah rakan rakan dan junior junior ku yang dipaksa masuk . maaf kan akak ye kalau tersilap bahasa atau ternaik kaki atau tangan . 

harap kita boleh mantapkan lagi pasukan kadet polis megat khas  insyaALLAH :)

SO APA LAGI BELANJA GAMBAR LAH ,
ha tengok apa tu ! kantoi .

naib johan rumah sukan . tahniah ye satria :)

abang sayang dihadapan . maaf kalah ye , awak tak cukup sado lagi .

uh . pasukan kadet polis .  korang terbaik . tengok lah sapa komander nyaaaa .

oh ya ni lah johannya , hebatlah kome

sengih sorang sorang

Thursday, 5 June 2014

wideshawl cotton RM10.00 sahaja .

assalamualaikum jap ye . nak gosok habuk . fuhhhh berhabuk betoii blog ni . sawang sini sana . 

anda tercari cari wideshawl labuh yang harga murah ? kat sinilah tempatnyaaaa . 



warna : light blue .
panjang : 1.15 meter
harga: rm10.00 tidak termasuk postage (rm6.00)
harga ikut postage :rm16.00


#customer boleh pilih warna yang dikehendaki sama ada didalam gambar mahupun luar gambar .

warna : ungu / purple
panjang : 1.15 meter
harga : rm 10.00 tidak termasuk postage (rm6.00)
harga ikut postage : rm16.00


#customer boleh pilih warna yang dikehendaki sama ada didalam gambar mahupun luar gambar .

warna : kelabu
panjang : 1.15 meter
harga : rm 10.00 tidak termasuk postage (rm6.00)
harga ikut postage : rm16.00

#customer boleh pilih warna yang dikehendaki sama ada didalam gambar mahupun luar gambar .

# yang tidak berminat tudung labuh anda boleh lipatkan ia agar jadi pendek sedikit . tapi jangan pendek sangat Nanti nampak pula apa yang tidak patut orang nampak . Faham kan . labuh lebih manis . 








# JIKA ANDA BERMINAT BOLEH LAH BERHUBUNG TERUS DENGAN KAMI MELALUI 

SMS :
AFINA ANUAR (0175686479)
RAMLAH SAHARANI (0175131638)

TAKDE KREDIT ? TAK PE TAKPE BOLEH ADD KAMI DI  SINI

FACEBOOK: 

RAMLAHSAHARANI
(https://www.facebook.com/love.kim2)


ATAU

AFINAANUAR
(https://www.facebook.com/FinAnuar?fref=ts)



ATAU ADD WECHAT KAMI .

AFINAANUAR ATAU RAMLAHRAM95 




#TERIMA KASIH SEMUAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA :)

Saturday, 10 May 2014

PERPISAHAN GURU-GURU PRA-U MEGAT KHAS

ASSALAMUALAIKUM DAN SELAMAT PETANG

mesti ada yag tahu pasal pemusatan tingkatan enam . jadi mesti lah guru guru di sekolah aku kena tarik . kebanyakkannya guru guru cemerlang dalam sesuatu matapelajaran . hati dirundung sedih , perit . ada 6 orang cikgu kena pindah . jadi kami dapat guru baru yang ajar kami . seperti cikgu zakiah , mrs yeoh , puan rahayu , cikgu nasir , bla bla bla ramai sebenarnya , tapi lupa nama . oho anak murid apalah . jadi hari khamis yang lepas ada dibuat majlis perpisahan guru guru . sebak rasanya . tapi apa boleh buat yang hilang berganti . kami tetap buat muka ceria sebab kalau buat muka sedih karang cikgu berat hati nak tinggalkan kami . nak tinggalkan anak murid yang comel comel ni bukan senang tau . jadi oleh itu cikgu saya doakan semoga cikgu berjaya di sekolah baru . jangan lupakan kami , lagi lagi saya yang nakal ni . haha . bye #lapairmata :'(
kami dan mrs.yeoh #farewellday

kami dan cikgu nasir  #farewellday

kami dan puan rahayu #farewellday

kami dan pn. suria #farewellday 

Friday, 18 April 2014

ANDA PEMINAT WIDESHAWL?

ASSALAMUALAIKUM.


                          MARI CANTIKKAN MATA SEBELUM MEMULAKAN PROMOSI .


RATA RATA SEKARANG WANITA , MAKCIK , KAKAK , MAK , ADIK , NENEK  AMAT SUKA MEMAKAI WIDESHAWL . IKUT TREND KATAKAN . SO KAMI #SIPENUTUPHAWA JUGA TIDAK KETINGGALAN MENGELUARKAN WIDESHAWL . WIDESHAWL APE NI ?  OK OK KITA BELANJA MATA DENGAN TENGOK GAMBAR DULU YE? 
  

KALAU BERMINAT BOLEH PM DI FACEBOOK SAYA. 

TEKAN JE LINK NI  https://www.facebook.com/love.kim2

TAK PON BOLEH TERUS MESEJ SAYA DI 0175131638 ATAU PARTNER SAYA AFINA ANUAR 0175686479


TAK LEH LAGI? ADD WECHAT SAYA @RAMLAHRAM95  ATAU @AFINAANUAR


WIDESHAWL MUSLIMAH ,
PLAIN COTTON
BERUKURAN 2METER
RM15 EXCLUDE POSTAGE .
RM20 INCLUDE POSTAGE SM
#FREEGIFT FLOWER BROOCH#

SILA BERI PERHATIAN KIRI ANDA .
WIDESHAWL MUSLIMAH BERCORAK .
BOLEH PILIH APA CORAK .
RM 20 EXLUDE POSTAGE
RM25 INCLUDE POSTAGE SM .
#FREEGIFT FLOWERBROOCH#

HALFMOON MUSLIMAH .
BOLEH PILIH APE SAJE COLOUR .
RM25 EXCLUDE POSTAGE
RM30 INCLUDE POSTAGE SM.
#FREEGIFT FLOWERBROOCH#

ALHAMDULILLAH , DAH BERTUNANG YE?

Assalamualaikum ,
lama rasanya tidak melenguhkan tangan untuk menekan keyboard di pagi hening lagi sejuk .

rasanya ada je nak post cuma kemalasan yang melanda diri bertambah kritikal dari hari hari . haih .


sempena pertunangan kakak sedara , rajin kan lah diri nak menghupdate walaupun malas . haha kesian kitewwwwwww .


hari tu punya hari tu balik belakang lagi , kakak sedara kita yang bernama kak adda sudah pon melansungkan pertunangannya bersama jejaka pilihan hati sendiri . sumber mak jemah sekampung mengkhabarkan bahawa pasangannya itu adalah kawan baiknya sendiri . 

eh bestnya . sebab kawan baik kita tahu dah perangai buruk dan baik kita . betoi daaakkkk? 

dan aku sebagai sepupu ye sepupu . haruslah turun kampung untuk tolong apa yang patut . ye lah umur pon makin meningkat . udah 19tahun pon kena lah tunjuk kerajinan anak dara ni , walaupun kau ni (PEMALAS SEBENARNYA) . buat lah apa yang patut kan kan . senang lah lepas ni kita pulak yang bertunang . eh kau . 


pada hari keramat tu aku jadi jurukamera yang tidak profesional tapi gambar memng superb . kata kakak sedara i lah . nak cakap dengan hampa memang ramai kot sedara iolls yang memakai kamera dlsr yang hebak hebak tu . sedih mengenangkan diri apabila takda kamera hebak sebegitu , :( 





jadi i belanja uolss gamba je lah . k bye. 


adik beranak pak cik kasim . cantik cantik dan hensem tau .

bakal mak mertua :)

tangan iolss memang kreatif. daebakk!

memang jelita habis.

say cheese akak - akak sekalian

satu keluarga kak jemah happening uolls!


eh? pengantin mana pulak ni ye?


Thursday, 6 March 2014

lembu untuk dijual

assalamualaikum 
asyik tolong kawan je promote barang , baik tolong ayah sendiri pulak promote lembu . 



serius .



ayah saya nak jual lembu yang besar , sihat , gebu. 
ayah cakap harga di 1kilogram berharga rm 11 .00 .
ayah cakap ianya amat terhad . siapa cepat dia dapat .
dan last sekali ayah kata harga boleh runding


oh tempat kandang ni di kuala kangsar , ipoh . gambar dia sikit je . nanti akan di upgrade ye dari hari ke hari.

fuyoh tagline ayah .

berminat ? sila hubungi 

Haji Saharani : 0125346574 


Tuesday, 25 February 2014

pin ariana rose yang berharga rm2.00

assalamualaikum ! 

haaaa ewah kemana tu? kejap akak . kejap abang banyak manis hahah.

alright trend sekarang dia suka pakai outfit yang kosong kan ? head to toe kosong . 

hampa tak mendap ka? 

udah le semua kosong , muke cemberut memang habis kosong markah hampa.

jadi sematkan pin ariana rose yang lawa ni di hijab mu . dan taraaaaaaaa tak sampai satu saat je hampa bukan sikosong lagi tetapi anda lah mawar yang sedang mekar dan takkan kuncup . kembang le tuuuu ...

harga? murah je . celah gigi je hampa boleh bayar . RM2- RM 2.50 




yang DAEBAKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK tu beli satu paket yang berharga rm10.00 korang dapat lagi satu kerongsang percuma .....


HAAA KAN DAH CAKAP MEMNG MURAH !! acane nak order kak ? okey boleh direct message di fb Ramlahsaharani  atau wechat saya iaitu ramlahram95 atau text saya di talian 0175131638 atauuuu dm ke fb Zoro Monyok . sekian 


Monday, 24 February 2014

Pemimpin sekolah pemimpin diri

assalamualaikum .

apa yang kita tahu pasal pemimpin . adakah kita pemimpin ? ketuk dada bertanyalah kita pemimpin? 
memimpin apa ? diri sendiri atau diri orang lain ? atau keduanya? fikirkan fikir dalam dalam .


pemimpin sudah semestinya memegang tanggungawab yang akan membebankan mereka (cakap lepas lah) tak perlu berselindung seperti baik saja bunyiknya.. zzzzz 

pimpinan kita tu berkesan ke? terhadap diri sendiri dan orang lain . fikirkan balik?
bagi aku pimpinan aku masih ada tiang yang goyah . yaaa . kedatangan aku tidak tepat pada waktunya . aku mengaku aku mengaku itu kelemahan ku yang masih janggal jika diubah . mengapa ya . tanya diri . omo banyak sangat mengelatnya .

ya manusia pasti mahu meng backup diri sendiri . menipu kau tak mahu adili diri kau bukan . peduli aku? tidak !

serius je bunyinye releks lah kak .


show time akak sekalian !!!!!!!!

hari ini adalah hari penting hari yang cukup spesial bagi aku sebab ada bihun haha. tak delah hari perlantikan watikah dimana kita mendapat jawatan kita masing masing . aku pengawas sekolah yang agak kechubian disitu . okey nak tengok gambar ? nak ? nak? nah.
ku perkenalkan timbalan ku yang setia dari kiri ye akak akak .
mukhris , puan suria , lim xio yi , siti adlina , aku ,diyana,aaina

badan pengawas yang telatah nya tidak kurang hebatnya .
 heii kami masih no 1 di bawah cikgu . yaaaa

pelbagai gaya . gila. haha happening kot

yaaaaaa.. ini lah diaaa.
gegarkan megat khas !!!!!

Sunday, 23 February 2014

lelaki bersifat kebapaan

assalamualaikum . 
dah apehal dengan tajuk tu wanita cair cair cair . okay cair dengan lelaki yang mempunyai sifat kebapaan . yeah ! 
ingat lelaki je boleh cair dengan wanita bersifat kemakkan ke ? oh no kami pon boleh ..

cara bermanja dengan anak .
oh ayah nikahkan aku cepat . gatal sungguh anakkmu ini hahahha . 


semalam ye semalam . 

melihat sidia bermain dengan anak kecil ,
ketawanya dan anak itu bersatu ,
seperti mereka saudara kandung,
tiada kerisauan ,
terpancar sinar kebapaan 
hati ku berdetak laju kembali. 
sudah kuendahkannya ,
namun mata ini . yang degil
ingin melihat dia bermain dengan anak kecil itu . 
oh ya . aku cair dengan lelaki itu .
siapa? biarkan saja ia rahsia .


hambikk kau sampai berpuissiiiiiiii. fuyohhhh



Tuesday, 18 February 2014

mungkin ini masanya yang sesuai

assalamualaikum , paparan tidak bernyawa tapi wujud disuatu laman yang tidak tahu dimana.
ya , sejak tetiba je (eh tak formal dah?) terbeli tudung labuh dgn afina ni . tiba tiba je datang balik rasa nak berubah dgn betul .  memang dah lama hasrat hati  nak berubah , tapi takut takut takut dgn diri , takut dengan apa kata manusia , apa kata ibu ayah , apa kata saudara . senang cer lahh apa kata orang ? 
tapi dah tersangkut , aku pon nolong lah die berniaga , ye lah she my junior kan ? i should help her . benda baik apa salah nya promosi lah katakan . so ntah lah keberapa kali tetiba nye aku join business tu . jadi partner in crime lah . haha lawak . 
dah biasa tu jadi aku dah mula sesikit berubah . dari segi pakaian , aurat beb . penting ! wajib lah . tutup apa yang patot . fesyen still berjalan tapi masih beserdehana lah . dan tahun ni aku keras aku akan berubah dari perangai aku tak sememeh yang solat 5 waktu pon lopang lopang . ya ALLAH malu nya aku . aku sombong dengan MU . cuba . cuba .cuba masih mencuba sehingga ke hari ni. dengan busy dengan business .
tah tiba tiba lagi , jadi model untuk tudung tudung sipenutuphawa collection . ya itu permintaan aku sendiri disebabkan suka berkamera lah . hahahah jadi boss aku yang cantik tu turutkan aja. dia yang tangkap kan siap ajar gaya sekali .. hebat juga junior aku ni . respek kot ..
lastly aku rasa , aku nak pakai muslimah . pakai tudung labuh yang terbeli hari first sekali . beli je pakainya idokk isshh tak sedia  lah katakan . lastly , im try to be brave . just wear and go out . alhamdulillah aku suka aku tenang ! serlnok beb rasa macam tuan puteri yang feel dress kembang terbang terbang tu . hahaha
so aku decide aku beli lagi kat boss aku tudung labuh . yaaaa aku dah berani kot . now truthly aku selesa. alhamdulillah . moga perjalanan ku menjadi hamba yang baik kepada NYA berjalan dengan lancar . amin amin ya Rabbal amin
aku yang sekarang bukan yang dulu namun terkadang akau masih teringat kisah silamku . berdosanya aku

Thursday, 16 January 2014

tudung bawal satin bidang 60



assalamualaikum semua. hari jumaat yang indah lagi murni (cuti katakan).

kami dari sipenutuphawa dengan gembira mngkhabarkan para pembaca blog yang tak berapa nak famous ni kami mengeluarkan satu produk sendiri . iaitu tudung bawal satin bidang 60 dan 45 
atau lebih dipendekkan namanya "SATIN6045" mudah sikit nak nyebutnya . 

bagi muslimah yang asyik pakai tudung labuh yang patern nya satu je .. apa kata kita alihkan dengan penggunaan bawal satin. ianya banyak manfaat . 

1) tidak perlu digosok jika tidak kedut . kerana tudung satin ini tidak mudah kedut .
2) menjimatkan kos elektrik apabila tidak perlu digosok
3)mudah dibentuk 
4)mudah digayakan
5) tudung tidak mudah terbang kesana sini kerana ianya berat sedikit jika labuh,
6)harganya murah sangaaatttttttttttttttttttttt!!!
      -SATIN BIDANG 45 HANYALAH BERHARGA RM17.00 + RM6(KOS PENGHANTARAN)
     -SATIN BIDANG 60 HANYALAH BERHARGA RM25+RM6(KOS PENGHANTARAN)

SATIN BIDANG 45

SATIN BIDANG 60                                                                                          








ANDA BERMINAT? 
BOLEH HUBUNGI KAMI DI WECHAT RAMLAHRAM95/AFINAANUAR
ATAU BOLEH MESEJ/WHATSAAP DI NOMBOR 0175131638/0175686479

Saturday, 11 January 2014

NASIHATLAH JANGAN MARAH .

Daripada Abu Ruqaiyyah   Tamim ibn Aus al-Daarie r.a. bahawa Nabi SAW telah bersabda: “Agama itu   adalah nasihat.” Kami berkata: “Untuk siapa?” Baginda bersabda: “Untuk   Allah, untuk kitabNya, untuk RasulNya, untuk para lmam kaum muslimin dan   untuk umat lslam seluruhnya.”

  Hadis riwayat al-lmam Muslim.

(halaqah.net)

ASSALAMUALAIKUM . 

saya mulakan dengan potongan hadis. islam juga sudah nyatakan bahawa agama itu NASIHAT bukan marah/menengking?

malah jika mahu memberikan nasihat guna lah perkataan yang baik dan lembut . jika kita mempunyai adab makan adab minum adab tidur . jangan terkejut bahawa nasihat juga mempunyai adab . adab ini ialah langkah langkah untuk menjayakan proses nasihat ke atas individu orang lain (aisey dah rupa pakar kaunseling) -.-


ADAB ADAB DALAM MEMBERI NASIHAT.


1.MEMPERBAIKI NIAT SEBELUM MENASIHATI INSAN LAIN .

 - Dalam erti kata lain . kita kena lah betulkan niat kita tu untuk menasihati saudara/saudari  berlandaskan untuk memperbaiki bukan untuk keji atau marah . jika kita mengeluarkan nasihat namun berunsurkan marah . habislah kecil hati . dia pon manusia biasa y sama macam kita :) 

2.MENJAGA UKHUWAH/PERTALIAN SEMASA MEMBERI NASIHAT 

-Iaitu  menasihati bukan di khalayak umum . ya itu mencalarkan maruah mereka . mesti mereka rasa malu . Sebahagian ulama berkata, “Barangsiapa yang menasihati   seseorang dan hanya ada mereka berdua, maka itulah nasihat yang   sebenarnya. Barangsiapa yang menasihati saudaranya di depan banyak   orang, maka yang demikian itu mencela dan mencelakan orang yang  dinasihati (halaqah.net)

sebaiknya kita dengan dia je yang tahu yang kita nasihatkan dia . contoh ? pelbagai teknologi private message dah ada . kan senang ? inbox je dia terus tak payah nak hantar kat wall facebook dia , timeline twitter dia , tag gamba dekat insta dia . mesti dia rasa jatuh sangat . sepatutunya yang menasihat harus memberi semangat bukan menjatuhkan lagi semangat saudara/saudari itu :)


3. PERKATAAN YANG BAIK ,

    -pergunalah bahasa yang lembut dan tidak kasar . even suara kau macam .......... haaa faham sendiri lah. kalau cakap dengan lembut tak pengsan pon malah y mendengar nasihat tu sedikit sebanyak terbuka hati dia kan elok. kadang kadang kita terlampau marah sampai contohnya tengok gambar seksi dia . geram yang teramat kenapa seorang muslim tidak menutup aurah... nah disini kamu pun teruji . 

kamu ingin menasihati dia namun hati kamu dalam keadaan marah . AWAS! JANGAN SESEKALI KAMU MENEKAN PAPAN KEKUNCI QWERTYUIOP KAMU UNTUK MENASIHATI DIA DALAM KEADAAN MARAH   .  tak pasal pasal karang kamu cerca , keji dia itu bukan nasihat itu dah mengikut hawa nafsu sendiri. tenanglah . ambil wudhuk dulu , minum air dulu , duduk lah dulu , baring lah dulu . sampai api amarah syaitan yang direjam dah keluar .. 


haaaaa boleh lah menyusun ayat yang manis untuk menasihati dia . mudahkan ? :)



pst : ada banyak lagi adab untuk menasihat . boleh lah pergi ke link ni .
                      http://halaqah.net/v10/index.php?topic=12955.0